‘’ El mirar es la acción por la cual el Otro se me hace presente. Este “hacerse presente” es una forma de objetivación del Otro, aunque, esta presencia objetiva sea en realidad una Objetividad Sui Generis: La Objetividad de la Ausencia que contrasta precisamente con la Objetividad de la Presencia.
 Hay que distinguir un “Otro Objeto”  y un “Otro Sujeto” con el cual yo mantengo una relación fundamental: la posibilidad de ser visto por él. En otras palabras: con el que tengo la posibilidad de convertirme  en un “Otro Objeto”. Esto es realmente lo que se manifiesta en forma clara en la expresión “Ser visto por Otro”, lo cual no puede deducirse ni de la esencia del “Otro Objeto” ni de mi “Ser Sujeto”. “El Ser visto por el Otro es la verdad del ver al Otro” ( E.N. p. 315). De esta manera, la noción de Otro, del Prójimo es siempre la noción de un Ser aquí y ahora, en relación conmigo y con el mundo.’’     – (J.Sartre)

La capacitat de l’ésser humà per comunicar informació de la manera més eficaç possible és un factor fonamental per a la seva adaptació al medi ambient .En la vida diària, ens relacionem amb els altres mitjançant l’intercanvi d’una gran quantitat d’informació, incloent els nostres estats emocionals, a través de les expressions facials. D’aquesta manera, les cares són crucials per a el reconeixement i la comprensió de les emocions i de les intencions comunicatives de les altres persones. Per exemple les persones amb autisme tendeixen a evitar mirar als ulls a els altres humans, i aixó desenvoca una dificultat extra a l’hora de reconèixer les expressions facials i emocions en si mateixos i en els altres (Baron Cohen, 1995). Aquesta incapacitat per llegir les emocions en el rostre humà deteriora la seva capacitat per comunicar-se amb altres persones (Baron-Cohen et al., 2007). Entre les senyals de comunicació es troben les expressions emocionals, que faciliten la coordinació conductual per a la transmissió d’informació de manera ràpida i precisa (Fernández, Dufey & Mourgues, 2007). Dins el context social, l’expressió emocional permet adequar el comportament a les diferents i freqüents interaccions socials (Ekman, 1993; Izard, 1991). Això resulta de gran importància en el nen, ja que és el canal a través del qual són capaços de transmetre les seves necessitats (Del Barrio, 2005).

Els ulls són una font molt poderosa d’informació tant de l’esterior com informació personal (Argyle i Cook, 1976). La direcció i l’enfocament de la mirada d’altres persones ens permeten interpretar el seu focus d’atenció, tal informació pot ser crucial per a molts aspectes de la vida humana: Si la mirada de l’altre es posa sobre tu, a continuació, (Depenent de les circumstàncies) la seva sort podria estar en joc. Donada la importància d’aquest tipus de senyals, no és d’estranyar que som particularment sensibles als ulls, des del naixement, els éssers humans prefereixen mirar les cares amb una mirada directa (Farroni, Csibra, Simion i Johnson, 2002), i els adults són capaços de detectar desviacions molt lleugeres de la direcció de la mirada (Anstis, Mayhew i Morley, 1969), (Baron-Cohen (1995). La capacitat per reconèixer les emocions és un factor necessari per a la normal adaptació del nen al medi social i educatiu; a més de permetre la detecció de trastorns com l’autisme, l’ansietat i la depressió en etapes primerenques del desenvolupament.

EL “LLENGUATGE DELS ULLS”

 • DEL QUE DIUEN LES MIRADES:

 ‘’T’ho he dit, de mil mirades.’’

El repte de apropar-se al llenguatge no verbal a través de la mirada com a codi de comunicació i l’expressió en contextos socials i educatius és la pretensió d’aquest treball que parteix de la hipòtesi que la mirada pot permetre o dificultar les relacions personals. Els ulls, la cara, la mímica facial … són peces d’un joc social que es veuen condicionades per l’espai i el temps en què es manifesten.

És indiscutible que els recursos, les estratègies i les possibilitats dels codis i les expressions de la comunicació no excedeixen verbal, en excés, els codis que componen qualsevol llengua o llengua, en les seves expressions orals i escrites. Els gestos, els moviments, les postures, l’expressió de la cara, la mirada, els sons que acompanyen les paraules, les sensacions tàctils i olfactives, tots els elements de comunicació, que participen en la mateixa mesura que el llenguatge oral o escrit en la nostra relació personal i als quals, en ocasions, els posicionaments en un segon pla, ja que en massa ocasions es sotmeten al filtre de la nostra atenció i també a la inconsciència. Reconeixem, identifiquem, pensem, intuïm, fins i tot que no hi ha explicacions, perquè no hi ha albirem d’on ens arriben els senyals que ens ofereixen aquesta informació. En tot acte relacional la comunicació no verbal, en última instància, regala el seu ser definitiu. Els missatges més i millors temes, pel que fa a la seva fiabilitat i validesa, són inconscientment assimilats a través d’aquests altres formats que adopten la comunicació.

 

 • FINESTRES A ‘’L’ÀNIMA”

‘’No se ve bien sino con el corazón. Lo esencial es invisible a los ojos.’’ (El Principito)

Els poetes solien descriure als ulls com “finestres a l’ànima” per indicar la importància dels ulls a l’hora d’interpretar els sentiments. Segons Fast (Fast, 1971) gairebé totes les interaccions dels éssers humans depenen de mirades recíproques. Però què és la mirada? La mirada es defineix com mirar a una altra persona en o entre els ulls, o, més generalment, en la meitat superior de la cara.  La mirada s’utilitza per indicar que estem atenent, per obrir i tancar els canals de comunicació i per regular i gestionar els torns de paraules. Un període de contacte ocular sovint fa que comenci una interacció, durant la qual el que escolta mira normalment al que parla, la mirada pot desviar una bona part del temps mentre parla. El que parla es trobarà amb la mirada de qui escolta per esbrinar si està atent i també per assenyalar-li el seu torn de paraula.

6edb91eb985c04ad4e0930ca6eb66109

La màxima probabilitat de desviar la mirada d’una font d’informació visual s’aconsegueix quan es prepara alguna emissió verbal, es vacil·la, es parla entretalladament, o, en general, s’executa alguna tasca cognitiva; la màxima probabilitat de mirar al company s’aconsegueix al final de l’oració, en punts estratègics de la parla, en fer preguntes curtes, quan envia senyals d’atenció o quan riu. En general, si la persona que escolta mira produeix més respostes per part del que parla i si el que parla mira més es veu com més persuasiu i segur. Un elevat grau d’atenció prestat a un altre persona suposa un grau comparable d’implicació o de desig d’implicar-se amb l’altre. La naturalesa de la implicació no està únicament determinada per la mirada atenta, sinó que també és necessària informació addicional sobre el context i informació suplementària sobre altres conductes verbals o no verbals. No obstant això, l’absència d’un grau elevat d’atenció visual sovint es pren com a evidència de desinterès o poques ganes d’arribar a implicar-se amb l’altra persona (Cavall, 1993). La mirada recíproca s’aprecia intensament en seqüències de salutacions i gairebé desapareix quan es desitja acabar el partit (Knapp, 1982). Per contra, quan s’intenta mantenir una interacció augmenten la freqüència i intensitat de la mirada. Els venedors de carrer procuren captar la nostra atenció fent que els mirem a la cara. En situacions com ara fer autoestop o demanar que ens atengui un cambrer molt ocupat, el fer contacte ocular amb l’altra persona crea una major implicació entre les dues persones i és més probable que el conductor s’aturi el seu cotxe o que el cambrer ens atengui.

La quantitat i tipus de mirada també comuniquen actituds interpersonals. La gent que mira més és vista com més agradable, i és interpretat com a senyal d’afecte o sentiment positiu, però la forma extrema de mirada fixa és vista com hostil o dominant, mentre que desviar la mirada pot ser interpretada com a senyal de timidesa, antipatia o de voler acabar la interacció. Encara que aquestes interpretacions dependran també del context. El mirar més també intensifica l’expressió d’algunes emocions com, la ira, desviar la mirada s’associa amb la tristesa, mentre que el mirar menys intensifica la vergonya. Per comprovar l’efecte de la mirada en el comportament Ellsword, Carlsmith i Henson, 1972, van realitzar el següent experiment. Diversos col·laboradors de l’experimentador es col·locaven prop de diferents semàfors, uns miraven fixament als conductors que s’aturaven davant la llum vermella dels semàfors i altres no. La variable que van mesurar (variable dependent) era la rapidesa d’escapament del conductor (resposta de fugida), definida com la quantitat de temps que el portava a cada conductor cobrir una distància predeterminada una vegada que s’hagués posat el semàfor en verd. Els conductors sotmesos a mirades fixes van cobrir la distància més ràpidament, de forma significativa, que aquells que no rebien mirades fixes. Aquest experiment s’ha repetit no només amb automobilistes, sinó també amb vianants i ciclistes, i els resultats han estat pràcticament idèntics. Knapp (Knapp, 1982), estableix que en general, es mira al company quan: s’està físicament lluny, es parla de temes trivials, s’està interessat en la interacció, ens agrada o li volem, es pertany a una cultura que emfatitza el contacte visual en la interacció , s’és extravertit, es tenen grans necessitats d’afiliació o d’inclusió, s’és dependent d’aquesta persona, s’està escoltant en comptes de parlant i s’és dona  . En canvi, podríem preveure menys mirada fixa o recíproca quan (Knapp, 1982): s’està físicament a prop, es discuteixen temes difícils, qüestions íntimes, no té interès en el company, es té la percepció de posseir un estatus més elevat que el interlocutor, es pertany a una cultura que imposa sancions al contacte ocular, s’és introvertit, està confós, avergonyit, afligit, ansiós, trist, en situació de submissió o quan es tracta d’ocultar alguna cosa. Knapp assenyala que aquestes llistes no són exhaustives. “En realitat, alguns dels factors inclosos en elles depenen de certes variables importants, com, per exemple, es pot mirar menys i tenir menys mirada recíproca en la proximitat física ( en un ascensor ) excepte si s’estima al company i es vol estar el més a prop possible d’ell “.

Mirar directament als ulls és símptoma d’escolta atenta a Amèrica del Nord (al món àrab la mirada és si cap més directa) mentre que en les cultures asiàtiques aquest comportament es considera insultant (Lafuente, 1998). Algunes investigacions indiquen que, en general, les dones riuen i somriuen amb més freqüència que els homes i també manifesten, en relació a aquests, una superioritat expressiva facial (Hall, 1980). Núñez i Loscertales (Nuñez & Loscertales, 1995), en una investigació en què van participar 530 nois (284 nens i 246 nenes), van trobar que les nenes miraven més al docent quan parlava en comparació amb els nens. Els docents, per la seva banda, somriguin amb més freqüència a les nenes però dirigien la seva mirada, a l’hora d’explicar, amb més freqüència cap als nens.

LA MIRADA  PER FLORA DAVIS:

´´Les paraules són boniques, fascinants i importants, però les hem sobr-estimat en excés, ja que no representen la tototalitat , ni tans sols la meitat del missatge. Encara més, les paraules poden ser molt bé allló que utilitza la persona quan li falla tota la resta”. (Flora Davis, 1976, p.12)’’

 shutterstock_593446961

Davis (1976) afirma que el comportament ocular és potser la forma més subtil del llenguatge corporal. Els nens aprenen des de molt d’hora les implicacions del contacte visual, ja que la cultura ens programa des de petits ensenyant-nos que fer amb els nostres ulls i esperar dels altres, és a dir, les regles del contacte ocular. La mirada compleix una important funció a l’hora de comunicar actituds interpersonals i d’instaurar relacions, l’establir o no contacte visual pot canviar enterament el sentit d’una situació. Jiménez-Burillo (1981) estableix les següents funcions de la mirada:

– Expressió d’actituds interpersonals.

– Recollir informació de l’altre.

– Regular el flux de la comunicació entre els interlocutors.

– Establir i consolidar jerarquies entre els individus.

– Manifestació de conductes de poder sobre uns altres.

– Desencadenar conducta de festeig.

– Actuar d’feed-back sobre els efectes de la pròpia conducta en l’altre.

– Expressió del grau d’atenció mostrada per l’altre.

– Indicar el grau d’implicació en el que es diu o fa.

 A causa de les moltes funcions de la mirada, el seu estudi resulta especialment complex donada la dificultat de distingir la funció específica desenvolupada per la pròpia mirada en cada moment determinat. Jiménez-Burillo (1981) assenyala tres camps importants d’investigació en relació amb la mirada: experiments sobre la capacitat de percebre de les persones, de si estan sent directament mirades o no; el significat de la mirada dins el flux de la conversa; i l’impacte de la mirada en els altres. Alguns dels treballs realitzats en aquests camps poden ajudar-nos a comprendre alguns processos que tenen lloc en les proves de reconeixement. Així, per exemple, Argyle (1972) va estudiar l’experiència de sentir mirat, la qual cosa si es produeix durant un breu espai de temps posseeix un valor de recompensa i resulta agradable, però si es perllonga, crea ansietat i incomoditat. La sensació de sentir-se jutjats i valorats, a notar-se observats, provoca la imposició de comportar-se de manera correcta, d’oferir certa presentació d’un mateix. En aquesta mateixa línia, Exline (1971) va demostrar que el contacte visual no és compatible amb l’engany, és a dir, els individus desvien la mirada notòriament quan estan faltant a la veritat. Segons Ricci i Cortesi (1980) aquesta incompatibilitat explicaria el qual les situacions socials i l’experiència de sentir-se mirats siguin font de tensió per a les persones que intenten amagar alguns aspectes de la seva imatge. A les rodes d’identificació, i des de la perspectiva del sospitós, la tensió que genera el sentir-se mirat resulta més que justificada.

¿ Quins sentiments ens afloren en sentir-nos mirats? ¿Desviem la mirada en ser sorpresos per uns altres ulls que ens miren?

La mirada fixe i sostinguda, Davis (1976), vol dir vigilància, amenaça, poder, control …, tant per a molts animals com per a l’home. El poder de repressió i control que té una mirada de trets singulars és per tots ben coneguda. Quantes vegades hem observat a persones que es miren i hem expressat aquest dit tan popularment estès, «si les mirades matessin, ja estàvem morts», o tota la cultura popular al voltant del «mal d’ull». Quin abast poden tenir expressions com aquesta, on queda implícita la capacitat de dir sense expressar. No obstant això, aquesta mateixa mirada ens pot indicar també interessos emocionals i relacionals entre les dues persones. Reprenent, al fil del discurs, aquest altre poder possitiu i relacional de la mirada, és fàcil endevinar les diferències d’edat, gènere, cultura, economia, etc., que emmarquen el grau de permissivitat en el contacte ocular i sosteniment de la mirada entre homes i dones, homes i homes o dones i dones. La connexió entre el sexe i el contacte ocular és, com reflecteix Davis, molt intens i poques vegades es assagen, espontàniament s’aprèn.  La mirada és essencialment expressió d’un sentiment. Jean Paul Sartre va concedir en la seva obra una gran importància a la mirada; la consideraria com a centre de la incomunicabilitat. Descrivia el que s’ha conegut, posteriorment, com a mirada «sartriana»: freda, objectiva, denigrant. Però Sartre patia d’estrabisme divergent i, llegint el malestar a les mirades dels altres, no podia establir la comunicació confiada i valoritzada d’una mirada mútua. És cert que hi ha mirades desbordants d’odi, ferotges, provocatives, desafiants, tancades, porfiadas. Existeixen també mirades hipnòtiques, altres que ens fan baixar la vista, mirades àvides, devoradoras, curioses, indiscretes. Tal com assenyala Descamps (1990), segons Schule existeixen també mirades de suport i mirades alegres, travesses, malicioses, iròniques, burletes. Al costat de mirades tristes, doloroses, angoixades, lacrimògenes, hi ha els gestos de complicitat, les ullades. I que dir de les mirades atentes, confiades i bones, plenes de calor i d’intel·ligent simpatia, mirades d’amor o plenes de saviesa.

La mirada està emmarcada en la cara i la cara també és font de comunicació. La mímica facial agrupa el conjunt de les expressions de la cara. El rostre, com recorda Alexander Lowen, és la part del cos presentada obertament al món, i és també la primera que s’examina en una altra persona. Els ulls reflecteixen la salut o el malestar del cos i aquestes manifestacions es poden apreciar de molt diverses formes, entre d’altres: observant la característica expressió dels ulls i la seva col·locació en les òrbites, advertint l’estructura i el funcionament del globus ocular. Francesco Padrini, sociòleg i psicòleg italià, després del seu estudi dels trets físics del rostre i dels ulls, va realitzar una classificació davant els tipus fisiològics i anatòmics dels ulls i les seves correlacions  personals en els individus: Els ulls grans i rodons, sovint reflecteixen una personalitat afectuosa, rica en calor humana, com si la persona es projectés amb els ulls per establir un contacte sincer: els ulls sortits indiquen un caràcter nerviós. D’alguna manera, aquesta persona es té als altres amb els ulls però de forma enèrgica i ansiosa. Els ulls enfonsats sovint indiquen tristesa reprimida i expressions contingudes; és com si la persona, per protegir-se, hagués tractat de retreure els ulls cap a dins, cap al nucli, i des de la posició encaixada els ulls adsorbiesen l’informació. Finalment, distingeix l’autor dels ulls de nadó, caracteritzat per una posició oberta i suplicant. Sovint, pertanyen a persones que van ser sobreprotegides en la seva infantesa; aquests ulls són per a l’autor summament seductors i atraients.

Les diferències interculturals relacionades amb les mirades i el comportament ocular han de rebre una atenció específica pels estudiosos d’aquest òrgan de comunicació. A través de les diferenciacions comportamentals es poden fer diagnòstics d’adaptació tal com indiquen alguns antropòlegs. Moltes de les característiques que relaciona Edward H all (1968; 1966; 1959), per a la població nord-americana, són reflexos de la nostra cultura mediterrània, salvant que potser els llatins entaulem, més freqüentment, un contacte ocular directe més proper als costums àrabs que a les anglosaxones. Els nostres trets oculars són més expressius, tant per indicar l’acceptació de la trobada i continuar amb la conversa com per rebutjarla i adoptar aquesta qualificada «desatenció cortès» referida per Erwin Goffman (1963).

 

 • DELS ULLS I DEL QUE REFLECTEIXEN

Quan parlem de la mirada, del que diuen els ulls, és difícil no pensar immediatament en trets personals i, remetrens immediatament a les nostres pròpies actituds i consideracions, interrogant-nos sobre com mirem i què mirem. Mirar i veure són dos actes ben diferenciats per la intenció que els suporta i l’atenció que els dediquem, tot i que intrínsecament quedin lligats per una arrel biològica i anatòmica. Ens interessem constantment per com arribem a captar -sentir, intuir, en definitiva, saber- que estem sent observats. És només intuïció o probablement, i com asseveren els experts, es produeixen sons amb prou feines audibles, moviments ínfims, i fins i tot sensacions olfactives que ens indiquen que algú o alguna cosa ens observa. Fàcilment, podem alterar la nostra conducta davant una mirada invisible. Per Descamps (1990), és un fet que algunes persones són capaços d’aconseguir que algú es giri només amb mirar-lo fixament a la nuca. Aquest acte pot realitzar-se tant en individus i espais aïllats, com en grups i espais concorreguts, tant en llocs tancats com al carrer.

 • EL CAS ESPECIAL DE LA MIRADA EN LA COGNICIÓ SOCIAL

La mirada segueix sent un sistema de referència crucial per a la nostra comprensió dels altres i serveix una varietat de funcions sociocognoscitiva més enllà de la simple detecció visual (per exemple frischen et al., 2007 ). S’’ha relacionat amb la recerca d’informació, senyalització interpersonal d’actituds, la regulació de la sincronicitat d’expressió durant el diàleg,i juga un paper important en la regulació de interpersonal ( Argyle et al., 1973; George i Conty, 2008 ) .  La regió dels ulls proporciona informació relacionada amb l’identitat de les persones , l’estat emocional, i el focus d’atenció visual. El desenvolupament d’aquestes característiques facilita la detecció de la direcció de la mirada d’altres individus ( Emery, 2000 ) , que proporciona un senyal important per als pensaments dels altres pel que fa a la titulació de llaços en un entorn compartit i amb això als seus estats mentals. En conseqüència, la mirada social ha estat denominat una “finestra a la vida social cognició ‘( Pastor, 2010 ) . Per tant, les funcions de comportament i mecanismes neuronals de la conducta de la  mirada són d’interès no només per als neuroscientifics, però per a una àmplia gamma de disciplines que abasta les socials, psicologia, lingüística, la interacció home-màquina, així com psicologia del desenvolupament i de l’evolució.

Els ulls i la seva regió circumdant tenen gran força expressiva , poden comunicar estats mentals complexes, com ara les emocions, creences i desitjos. Aquesta opinió està inspirat en un aspecte de la percepció de la mirada: l’ús de la direcció de la mirada percebuda per desviar l’atenció visual, és a dir, la propensió pel que sembla automàtica per orientar al mateix objecte que altres persones estan veient. aquest atenció conjunta s’ha estudiat en els nadons durant dècades (per exemple, Farroni, Massaccesi, Pividori, i Johnson, 2004; Scaife i Bruner, 1975). Recentment, l’interès s’ha dedicat a la descripció dels mecanismes d’atenció subjacents a aquesta informació de la interacció social en els adults com per als nens. D’aquesta manera, l’atenció visual, una zona clàssica de la investigació cognitiva, s’ha enfortit amb l’ús d’estímuls ecològicament vàlids (és a dir, els ulls). Igualment, la recerca en l’atenció conjunta s’ha beneficiat de l’ús de paradigmes pre-escolta espacials cognitius. La fusió d’aquests dos dominis ha permès que potser un dels camps més interessants de la investigació sigui la  cognició social emergent. Aquesta revisió es centrarà en la contribució de la investigació pre-escolta-mirada al nostre coneixement sobre la cognició social i atenció, així com els complexos processos que permeten a aquests mecanismes per interactuar de manera dinàmica. Observem que, pel que fa a aquestes qüestions, els models com ara la descripció de com la mirada, el cap i la posició del cos ,  s’integren en les respostes neuronals del solc temporal superior de Perrett (STS; Perrett, Hietanen, Oram, i Benson, 1992) i la idea de Baron-Cohen que alguns aspectes de la percepció de la mirada es duen a terme pels mòduls innats (un detector de direcció de l’ullBaron-Cohen, 1995) s’han revisat més extensament en un altre lloc (per exemple, Emery, 2000; Langton, Watt, i Bruce, 2000), de la mateixa manera que el desenvolupament de l’atenció conjunta i la seva base neural (per exemple, Allison, Puce, i McCarthy, 2000; Moore & Dunham, 1995).

 • LES BASES NEURONALS DE LA MIRADA

 La percepció de la mirada directa i evitat s’ha investigat extensament amb tècniques d’imatge del cervell i electrofisiologia en els éssers humans, així com primats no humans. La següent breu descripció dels substrats neurals de la percepció de la mirada no és de cap manera exhaustiva. Ha de servir com un marc de referència en què col·locar algunes troballes neuropsicològics i de neuroimatge que declararan en els apartats següents d’aquest article. Més extenses revisions de l’arquitectura neuronal de la percepció de la mirada es poden trobar en altres llocs (per exemple, Allison et al, 2000 ;. Emery, 2000; Grosbras, Laird, i Paus, 2005 ;. Hooker et al, 2003; Jellema, Baker, vímet, i Perrett, 2000 ;. Perrett et al, 1992).

Un component central del sistema neuronal de la percepció social és la regió cortical, es  sensible als moviments de les mans i el cos, així com els ulls i la boca, i per tant se suposa que codifica el moviment biològic (Bonda, Petrides, Ostry, i Evans, 1996; Oram i Perrett, 1994; Pelphrey, Morris , Michelich, Allison, i McCarthy, 2005; Puce, Allison, Bentin, Gore, i McCarthy, 1998). No obstant això, aquesta regió també s’activa mitjançant imatges estàtiques de diferents postures de la cara i el cos. Les cèl·lules en els macacos són sensibles a diferents orientacions del cap i els ulls d’un altre. Encara que moltes cèl·lules són més sensibles a la direcció combinat del cap i la mirada (és a dir, la vista frontal de la cara amb el contacte visual o vista de perfil amb mirada evitat), altres es sintonitza de forma independent per al cos, el cap i la mirada de la informació (Perrett et al. , 1990; Perrett, Smith, Potter, et al, 1985 ;. Wachsmuth, Oram, i Perrett, 1994). Perrett et al. (1992) van suggerir que podria utilitzar-se per inferir en la direcció de l’atenció d’un altre individu sota una varietat de condicions de visió.  Jellema (2000) dóna suport a aquesta idea amb la seva troballa que la magnitud de la resposta d’un subconjunt de cèl·lules en que són sensibles a arribar a moviments d’un braç pot estar influenciada per la direcció aparent d’atenció (com s’indica per la mirada i / o orientació del cap) de l’agent de realitzar l’acció.

L’amígdala es una estructura del sistema límbic que està fortament implicat en el processament del contingut emocional dels estímuls, incloent les expressions facials, i en la vinculació d’aquesta informació a les respostes emocionals en l’observador (Aggleton , 1993; Aggleton, Burton, i Passingham, 1980 ;. Thomas et al, 2001). Les lesions del resultat de l’amígdala en dèficits en judicis de tots dos miren direcció i expressió facial (Aggleton, 1993 ;. Young et al, 1995), el que suggereix que té un paper crític en les dues tasques. El paper de l’amígdala en el monitoratge mirada s’ha destacat per diversos estudis de neuroimatge funcional recents, que va mostrar que l’activitat de l’amígdala es produeix en resposta a la visualització passiva de la mirada directa i evitada (vímet, Michel, Henaff, i Decety, 1998), així com quan es requereix una detecció activa de contacte amb els ulls davant de la mirada desviada (Kawashima et al., 1999), fins i tot quan el rostre té una expressió emocional neutre. Un estudi posterior per Hooker (2003) va suggerir que la resposta de l’amígdala a la mirada observada reflecteix la supervisió de l’observador d’esdeveniments mirada emocionals (per exemple, el contacte visual; (Whalen, 1998).

 • ELS EFECTES DEL CONTACTE VISUAL

El contacte amb els ulls té profunds efectes en el receptor ( Kleinke, 1986). De fet, la capacitat de discriminar entre la mirada directa i evitat que es troba a través de diferents espècies pot haver evolucionat a causa de la mirada directa, pot ser un senyal que un depredador assisteix, pel que la seva detecció en una eina important per a la supervivència (Emery, 2000). Moltes espècies animals responen a la presència d’ulls que miren fixament amb mostres de por i submissió, el que indica que aquest tipus d’estímuls actuen com a senyals d’advertència (Gallup, Cummings, i Nash, 1972; Hennig, 1977; Ristau, 1991; Schwab i Huber, 2006; vegeu també Beausoleil, Stafford, i Mellor, 2006). En els éssers humans, el contacte visual prolongada també pot ser percebut com un senyal d’enfocament agressiu, ja que condueix a augments en la resposta galvànica de la pell, en comparació amb l’observació de la mirada evitat en adults (Nichols & Champness, 1971). Establir contacte visual també actua com un senyal d’atracció entre les persones. Van trobarque cuan més (femella) s’enfronta a canviar la seva mirada cap a l’observador, va ser qualificat com més atractiu pels participants masculins, però no per les dones participants (vegeu també Vuilleumier, George, Lister, Armony, i Conductor, 2005). Un estudi realitzat per Jones, DeBruine, Little, Conway, i Feinberg (2006) va demostrar que aquest tipus d’efecte és modulada per l’expressió emocional. És a dir, les cares que son percebudes com a més atractives son amb  somriures , mentre que la cara que mira lluny és menys atractiva .

No és sorprenent que les persones són molt sensibles a ser atèses (és a dir, mirat) per uns altres. La sensació subjectiva de ser “mirat” és una experiència comuna, la qual cosa suggereix que les persones poden tenir una predisposició a la detecció de la mirada dels altres. una predisposició, tal pot ser recolzat per un mòdul dedicat, un “detector de direcció de l’ull”, per exemple (Baron-Cohen,1995). Senju i Hasegawa (2005) van mostrar que la detecció de blancs perifèricament presentats es va retardar quan un estímul de cara central estava mirant endavant en comparació amb quan es va evitar la seva mirada o els amb ulls tancats.

En veure una cara amb mirada directa involucra l’atenció de l’observador, potser a causa de la importància social transmesa  pel contacte visual (veure Baron-Cohen, 1995). De fet, l’activitat a l’àrea fusiforme es millora quan la cara observada està  mirant l’observador en comparació amb quan la seva mirada es dirigeix ​​allunyant-se de l’observador, el que indica que rep processament preferencial en la condició anterior (George et al., 2001).

La idea que la mirada directa facilita el processament de la cara observada és recolzada per l’evidència de comportament que mostren un millor rendiment en les tasques de categorització de gènere i de reconeixement de la cara quan els estímuls de cara de visualització directa en lloc de la mirada evitatada (Hood, Macrae, Cole-Davies, i Dias, 2003; Macrae, Hood, Milne, Rowe, i Mason, 2002;   Mason, Hood, i Macrae, 2004)

Així com la modulació de les respostes afectives i neurofisiològics a “espectadors”, ser mirat poden influir en el comportament aparentment sense relació, fins i tot quan els ulls són simples taques oculars a la pantalla d’un ordinador. Haley i Fessler (2005) van mostrar que en un joc econòmic experimental en què els participants podien triar si volien compartir els diners amb els seus companys participants, més diners va ser compartits pels participants que feien un contacte visual, presumiblement com a resultat de la sensació de ser observat.

 • CONTEMPLAR LA PERCEPCIÓ I L’ATENCIÓ CONJUNTA EN EL DESENVOLUPAMENT

 Com ja s’ha assenyalat, una sorprenentment forta sensibilitat a la mirada s’observa des del naixement (Farroni, Csibra, Simion, i Johnson, 2002), i aquesta sensibilitat és clau per al desenvolupament de la cognició social en la vida primerenca (veure Striano i Reid, 2006, per a una revisió recent). El comportament de l’atenció conjunta pot sorgir a causa de l’activació d’un mòdul innat en sintonia amb l’aspecte visual dels ulls (Baron-Cohen, 1995) oa causa d’un mecanisme menys dedicat que es desenvolupa a partir associar estímuls negre d’alt contrast (alumnes) amb objectes interessants i la recompensa (Moore & Corkum, 1994). Els nadons petits somriure més a les cares visibles amb els ulls (SpitzI Wolf, 1946, citat a Argyle i Cook, 1976) i fins i tot els nadons prefereixen mirar a una cara amb els ulls mostrat (Batki, Baron-Cohen, Wheelwright, Connellan, i Ahluwalia, 2000 ;. Farroni et al, 2002) . L’evidència d’un processament millorat de la mirada directa, en comparació amb la mirada evitat, també ve de potencials relacionats amb esdeveniments registrats a partir de 4 mesos d’edat (Farroni et al., 2002, Farroni, Johnson, i Csibra, 2004). Al voltant d’aquesta edat, aquesta sensibilitat per dirigir els resultats de la mirada més profunda en el processament de la cara (Farroni, Massaccesi, Menon, i Johnson, 2007), tal com ho fa en els adults (Hood et al., 2003). Als 5 mesos, els nadons ja poden discriminar entre desviacions molt petites horitzontals (5 °) de la mirada (Symons et al., 1998). No obstant això, la capacitat de determinar explícitament si un adult està fent contacte visual, o quan un adult està buscant, no pot desenvolupar-se fins a l’edat de 3 anys (Doherty i Anderson, 1999). Contemplar següent és el comportament de rellevància fonamental per a aquesta revisió. L’orientació de la pròpia atenció (obertament, a través de moviments dels ulls o el cap gira, o de forma encoberta a través d’un desplaçament de l’atenció espacial) a la direcció de la mirada de l’altre ha estat objecte d’intensa recerca en el desenvolupament del nadó. Scaife i Bruner (1975) van trobar que els nadons seguir amb fiabilitat el cap del cuidador es converteix en el primer any de vida, mentre que la capella, Willen, i el controlador (1998) van demostrar que l’observació dels canvis de la mirada per una cara es presenta en una pantalla d’ordinador resultar en facilitat tretes a la direcció de la mirada dels nens tan joves com 3 mesos d’edat. La possibilitat que fins i tot els nounats poden seguir la mirada ha estat suggerit per un estudi, sempre que els alumnes es veuen moure (Farroni, Massaccesi, et al., 2004). Clarament, la capacitat d’usar la mirada d’una altra persona com un senyal per a l’atenció es desenvolupa molt d’hora a la vida.

 

«Podem llegir el rostre d’una altra persona sense mirar-la als ulls, però quan els ulls es troben sense només sabrem com es sent l’altre, sinó que el que sap nosaltres coneixem seu estat d’ànim,  i d’alguna manera, el contacte ocular ens fa sentir vivament oberts, exposats i vulnerables »(Davis, 1976: 86).

 

 • L’ EXPERIENCIA DE LA MEMORIA: La mirada inocent

 Miradas-3-c

Els ulls ens fascinen des del dia en què naixem. El sistema visual neonatal humà, encara que poc desenvolupada, és eficient per distingir aquests estímuls dels altres. L’infant s’arriba a trobar que aquestes dues formes ovals es poden utilitzar per obtenir informació d’una altra manera inaccessibles, per aprendre els noms dels objectes en el món, i en última instància, per desbloquejar els secrets d’altres ments. A través dels anys fins a l’edat adulta, la influència penetrant dels ulls i la mirada social, continuarà, el que porta a les habilitats cada vegada més elaborades en la participació en col·laboració, l’engany, i l’inferència de les intencions i estats mentals. Tot i que l’adult lingüísticament hàbil posseeix moltes altres habilitats per ajudar a la navegació del món social, la dependència de la percepció de l’ull-mirada per guiar i interpretar el comportament social continua sent una faceta central de les interaccions socials durant tota la vida.

●       MIRADAS VITALS

 

” El vincle és el llaç afectiu més important que estableix l’ésser humà durant la primera infància, que li garanteix sentir-se acceptat i protegit de manera incondicional.

 

El seu desenvolupament depèn de l’establiment de rutines sincronitzades: el to, els gestos, l’expressió, la mímica, la mirada …, entre el nen i els seus pares durant els primers mesos de vida (René Spitz). Harry Harlow (1905-1981) va descobrir la necessitat universal de contacte. Podríem definir el vincle com l’establiment d’un llaç afectiu intens, especialment, privilegiat i durador entre dues persones, que es desenvolupa a través d’interaccions recíproques.

 • El primer esdeveniment important en el desenvolupament de la vista del nadó és contemplar la cara del seu cuidador. Mirar detingudament el nadó, reconèixer, buscar la seva mirada, anirà forjant el vincle.
 • La mirada representa el primer llenguatge social que permet la comunicació entre la mare i el seu nadó.
 • La mirada serà el mitjà més important que ajudarà a relacionar el món extern amb l’intern del nen.
 • El món intern de la persona es nodreix no només de la informació que proporciona la visió, sinó de la relació emocional que es transmet a través de la mirada.
 • Entre la cinquena i la sisena setmanes de vida es produeix un canvi en el sistema viso-motor del nen. S’inicia una nova etapa del desenvolupament, que impulsa la interacció social amb la mare cap a un nou nivell. El nadó fixa els seus ulls en els de la seva mare i manté aquesta mirada obrint més els ulls.
 • Cap a finals del tercer mes es produeix un nou canvi en aquest desenvolupament. El sistema visomotor està ja essencialment madur. El nen comença a ampliar la distància focal de la seva visió, el que li permet seguir les anades i vingudes de la seva mare. Això suposa, per tant, una ampliació en les seves possibilitats de comunicació.

La mirada, diu Stern, posseeix trets únics com a manera d’enfrontar-se al món exterior, i en aquesta etapa del desenvolupament contrasta extraordinàriament si El nen cec no posseeix aquest poderós instrument social i vinculatiu que mediatitza i potencia la relació amb l’altre. Les seves mirades buides i desproveïdes d’objectiu no troben ressò, produint sovint un efecte contrari, l’evitació de la mirada i la inhibició de les interaccions.

L’estudi de com processem els ulls d’altres persones és un tema fascinant que abasta diversos àmbits de la investigació psicològica, sociològica, antropològica, clínica i neurocientífica. Prenent el seu lloc al costat de dècades d’investigació sobre la psicofísica de la percepció de la mirada i l’influència d’un altre,  la mirada en la percepció social i les interrelacions. La psicologia social i la neurociència social poden progressar en una direcció mútuament beneficiosa. Encara que hi ha algunes preguntes bàsiques que requereixen atenció urgent. Si la mirada-pre-escolta i relacionats paradigmes poden contribuir al nostre coneixement sobre l’atenció i el funcionament social tan fortament com s’esperava, el progres fará camí en la comprensió del funcionament social en l’ interacció humana, en l’infància, i en els trastorns del desenvolupament (especialment l’autisme).

FRAGMENTO: DÈFICIT DE COMUNICACIÓ I L’EVITACIÓ DE LES MIRADES D’IRA –  SEGUIMENT OCULAR EN L’AUTISTISME (Marina Porté)

beassertive AdministratorKeymaster
Sorry! The Author has not filled his profile.

Deja un comentario